Köménymagos trappista sajt

Mióta rátaláltam a sajtkultúrás oldalra, nincs olyan hét, hogy ne készítsek valamilyen növényi sajtot. Egyszerűen nem tudok betelni vele, hogy végre visszakaptam az imádott sajtomat, amit ehetek következmények nélkül 😍 Készült már fokhagymás, múlt héten feta, most köményes trappistát készítettem.
Hozzávalók:
10 dkg kesudió
10 dkg mandula
10 dkg édesburgonya
2 kk frissen darált köménymag
2 dl víz
1 ek agar-agar
1/5 kapszula trappista kultúra
1 ml laktózbontó enzim. Ez azért kell, mert a bacikat laktózon nevelik, de nekem nem jó, ha az bekerül a szervezetmbe. ☺️
Az édesburgonyát kockáztam és megfőztem, a mandulát és kesut szintén összerottyantottam egy kicsit, hogy megpuhuljanak, utána alaposan átmostam őket, mert nagyon nem tiszták 😉
A hozzávalókat turmixgépbe tettem, az agar-agart összefőztem a vízzel, és amikor már jól besűrűsödött, ő is ment a turmixba. Homogénné turmixoltam őket. Ez nem túl gyors folyamat, segíteni kell a gépnek, hogy elvigye. Ha muszáj, tegyetek még bele pici vizet, és keverjétek fel, hogy tudja vinni a turmix.
Egy kiolajozott tálba kanalazom, itt már elkezd sűrűsödni, és igyekszem a tetejét simára egyengetni. Rárakom a tetejét, és 12 órán keresztül 30 fokon érlelődik a sütőben. Utána megy a hűtőbe, és ott érik tovább. Már másnap finom, de a legjobb a 3-4. naptól. 6 napnál tovább még sosem tartott, de szerintem 1 hétig biztosan jó a hűtőben.
Egészségünkre ❣