Gluténmentes, kovászos kenyér

2024.05.14

Nagy az örömöm, mert eddig csak pacsnikat csináltam a vöröslencse alapból, de most végre vettem a bátorságot, hogy kipróbáltam, hogy milyen lenne, ha megkeleszteném... Olyan csodás lett a tésztája, hogy azonnal kenyérsütő formába tettem, és mivel nem méricskélek azonnal lett 2 sütőformára való, összesen másfél kg 😂

Hozzávalók: 

400 gr vörös lencse szárazon

Az előtésztához:

150 gr gm kovász

2 ek Miklos Universal liszt

4 ek zabliszt

4 ek barnarizsliszt

1 ek cirokliszt

1 ek bambuszrost

1 tk méz

Annyi víz, hogy nokedli tésztánál picit lágyabb legyen. Alaposan összegyúrjuk, és meleg helyen kelesztjük 8-12 órát. Látni fogod, mikor szépen megnő és isteni illata lesz ☺️

A vöröslencsét is beáztatom egy éjszakára, majd reggel folyó víz alatt alaposan átmosom, és pici vízzel -amennyi szükséges ahhoz, hogy vigye a turmixgép- homogénné turmixolom. 

Az előtésztából kiveszek egy maréknyit, és a hűtőben elteszem a következő sütéshez a kovász mellé. (Hogy legyen sütnivalóm 😉

A tésztához: 

Turmixolt lencse

2 tk só

2 marék szotyi

az előtészta

1 ek kovász

4 ek zabliszt

2 ek rizsliszt

2 ek Miklos Universal liszt

2 ek bambuszrost

1 tk méz

Alaposan összegyúrjuk. Ha túl lágy, tegyél még hozzá valamelyik lisztből, de mindenképp várj néhány percet, mert megszívja magát a rost miatt. Akkor jó a tészta, ha szépen elválik az edény falától. Egész délelőtt a napon kelt letakarva, délután süthettem is, mert duplájára dagadt a kelesztőben 😍

Végül ment a sütőformába, amiből szerencsére van kettő, mert ilyen sok lett 😂

200 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső álláson 60 perc alatt ilyen szépre sült. A tetejét megkentem pici lenmagolajjal. Mikor kivettem a sütőből, letakarva hagytam még fél órát a sütőformában, majd kivettem, és rácson átszellőztettem. Amikor kihűlt, akkor lehet szeletelni és enni 😋

Egészségünkre ❣😍


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el