Gluténmentes, kovászos kenyér

Nagy az örömöm, mert eddig csak pacsnikat csináltam a vöröslencse alapból, de most végre vettem a bátorságot, hogy kipróbáltam, hogy milyen lenne, ha megkeleszteném... Olyan csodás lett a tésztája, hogy azonnal kenyérsütő formába tettem, és mivel nem méricskélek azonnal lett 2 sütőformára való, összesen másfél kg 😂
Hozzávalók:
400 gr vörös lencse szárazon
Az előtésztához:
150 gr gm kovász
2 ek Miklos Universal liszt
4 ek zabliszt
4 ek barnarizsliszt
1 ek cirokliszt
1 ek bambuszrost
1 tk méz
Annyi víz, hogy nokedli tésztánál picit lágyabb legyen. Alaposan összegyúrjuk, és meleg helyen kelesztjük 8-12 órát. Látni fogod, mikor szépen megnő és isteni illata lesz ☺️
A vöröslencsét is beáztatom egy éjszakára, majd reggel folyó víz alatt alaposan átmosom, és pici vízzel -amennyi szükséges ahhoz, hogy vigye a turmixgép- homogénné turmixolom.
Az előtésztából kiveszek egy maréknyit, és a hűtőben elteszem a következő sütéshez a kovász mellé. (Hogy legyen sütnivalóm 😉
A tésztához:
Turmixolt lencse
2 tk só
2 marék szotyi
az előtészta
1 ek kovász
4 ek zabliszt
2 ek rizsliszt
2 ek Miklos Universal liszt
2 ek bambuszrost
1 tk méz
Alaposan összegyúrjuk. Ha túl lágy, tegyél még hozzá valamelyik lisztből, de mindenképp várj néhány percet, mert megszívja magát a rost miatt. Akkor jó a tészta, ha szépen elválik az edény falától. Egész délelőtt a napon kelt letakarva, délután süthettem is, mert duplájára dagadt a kelesztőben 😍
Végül ment a sütőformába, amiből szerencsére van kettő, mert ilyen sok lett 😂
200 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső álláson 60 perc alatt ilyen szépre sült. A tetejét megkentem pici lenmagolajjal. Mikor kivettem a sütőből, letakarva hagytam még fél órát a sütőformában, majd kivettem, és rácson átszellőztettem. Amikor kihűlt, akkor lehet szeletelni és enni 😋
Egészségünkre ❣😍