Fűszeres vegán golyók kaporszószban
![](https://2175d84c4b.cbaul-cdnwnd.com/7cf4eca915ca85ee052a92ed101eae4b/200000016-4012c4012f/IMG_20240516_111545.jpeg?ph=2175d84c4b)
Isteni receptet találtam Éva oldalán, amit gyorsan vegánosítottam, és ma el is készítettem. 😋
Hozzávalók a szószhoz:
2 csomag kapor
1 kisebb hagyma, apróra vágva
3 ek sűrű növényi tejszín
1,5 dl víz
1 ek mogyoróvaj
1 tk kókuszolaj
1 ek barnarizsliszt
1 kk nyers méz (termelőtől)
1500 mg C-vitamin (vagy citromlé)
só, bors, szerecsendió
A hagymát megdinszteltem a zsiradékokon, rádobtam a lisztet, majd a kaprot, összeforgattam, és felengedtem a tejszínnel és a vízzel. Habverővel simára kevertem, egyet rottyant és készen is volt.
Nemhús golyók:
1/2 csésze rizs
1/2 csésze napraforgómag
1/2 csésze tökmag
1 fej vöröshagyma
3 cikk fokhagyma
1 kk kömény
1/2 kk szerecsendió
1/2 kk curry
1 kk bors
2 tk pirospaprika
1 tk füstölt pirospaprika
só, ízlés szerint
A magokat picit megdaráltam, de darabosra hagytam. Hagymát kockáztam, és tapadásmentes serpenyőben a rizzsel együtt elkezdtem pirítani. Hozzáadtam a magokat, végül a fokhagymát, és azzal is pirultak még néhány percet. Levettem a tűzről, mentek a paprikák és a többi fűszer, felöntöttem vízzel, és készre főztem. Mikor kihült, botmixerrel beledolgoztam, így formázható lett. Fagyiskanállal vettem ki belőle gömböcskéket és mentek a sütőpapírra a tepsibe. 25 perc alatt 200 fokon légkeveréssel szép ropogós héjuk lett .
Egészségünkre 😋