Epertorta

A mai nasi adta magát, beérett vagy fél kiló eper a kertecskémben. Isteni, nyers tortácska készült belőle 😋
Hozzávalók az alaphoz:
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg hámozott mandula
5 dkg zabpehely
10-11 szem friss vagy áztatott datolya
3 ek sűrű kesutejszín
1 csipet só
A hozzávalókat s késes aprítóban alaposan összedolgoztam, és belenyomkodtam a sütőpapírral kibélelt tortaformába. (Ebből az adagból lett egy 18 cm-es és egy 10 cm-es tortácska)
Az eperkrémhez:
20 dkg kesudió, és annyi víz, amennyi épp ellepi
5 szem friss vagy áztatott datolya
25 dkg friss eper
2 ek nyers méz
1 teáskanál vanília őrlemény
1/2 bio citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál agar agar
1 dl víz
Az eperrémhez a hozzávalókat simára turmixoljuk annyi vízzel, amennyi a
turmixgépben szükséges ahhoz, hogy egy teljesen sima krémet kapjunk. , majd elkészítjük a növényi zselatint. 1 dl vizet felforralunk,
és elkeverünk benne 1 csapott teáskanál agar agar port. Addig keverjük, amíg
fel nem olvad a por és el nem készül a zselé. Nem baj, ha felhabzik,
folyamatosan kell keverni. A krémet elkezdjük keverni (lehetőleg a
turmixgéppel) és így csurgatjuk bele apránként az agar agar zselét. Beletöltjük
a tortaformába, elsimítjuk a tetejét, majd hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
1 óra múlva már lehet tálalni, szépen összeáll, szépen lehet szeletelni.
Egészségünkre ❣
